Aromaterápia

MESE AZ ILLÓOLAJRÓL

Egy hindu mese szerint történt egyszer, hogy egy fiatalasszony felkereste a bölcset, hogy mérget kérjen tőle az anyósa számára, mert az kiállhatatlan, veszekedős volt, megkeserítette az életét. A bölcs átadott neki egy üvegcsét azzal, hogy hat héten keresztül minden nap kenje vele végig az anyósa testét. Telt az idő, a fiatalasszony ismét felkereste a bölcset.

- Mindent úgy tettem, ahogy mondtad. De most azért jöttem, hogy adj valami ellenszert, mert megbántam a tettem. Az anyósom egyre kedvesebb és elviselhetőbb. Már nem kívánom a halálát.
- Menj haza nyugodtan lányom. Anyósod nem fog meghalni. Amit adtam neked, az illatos olaj volt, ami megváltoztatja az emberek lelkét.

Mi az aromaterápia?

A gyógynövények alkalmazása gyógyítás céljára a FITOTERÁPIA, amely növényi drogok felhasználásával gyógyít, azok összes hatóanyagait felhasználva. A növényi drogok (levél, szár, virág, gyökér, termés, rizóma, mag stb.) legismertebb hatóanyagai az alkaloidák, a glikozidok, a szapo-ninok, a keserű-anyagok, a cserzőanyagok, a szénhidrátok, a szerves savak, a festékanyagok, a zsírolajok, az illóolajok, balzsamok, gyanták, vitaminok....

A fitoterápián belül az AROMATERÁPIA, a növényeknek egyik összetett hatóanyagát, az illóolaját használja gyógyításra.

Mi is az az illóolaj?

Az illóolaj bizonyos növényekből különböző eljárásokkal nyert, szobahőmérsékleten maradék nélkül elillanó folyadék.

Az illóolajokat alkalmazhatjuk belsőleg, amikor magunkhoz vesszük általában valamilyen oldószerben. Kiválóan oldódik alkoholban, mézben, tejben, tojássárgájában. Alapszabály, hogy csak nagyon kis adagban (1-2 csepp) szedhetjük, hiszen nagyon tömény, nagy erejű szerről van szó. Egyes esetekben tilos alkalmazni várandós anyáknál, epilepsziásoknál, dekompenzált szívbetegségnél. Várandós anyukáknak tilos bazsalikom, majoránna, zsálya, borókaolajat használni.

Külsőleg alkalmazhatjuk illatlámpába, fürdőbe, masszázsolajba, borogatásnak, inhaláláshoz, bedörzsölőnek. Oldása a fentieken kívül még folyékony szappanban is lehetséges.

Az alkalmazás alaptörvénye, hogy egy szippantásnyi a lélekre hat, nagyobb mennyiség 1-2 csepp pedig a testre.

Az általunk forgalmazott illóolajokat külső használatra javasoljuk, ezért ezek felhasználási lehetőségeit soroljuk fel:

 INHALÁLÁS

Ez a módszer a légúti megbetegedések, nátha, torokgyulladás, arc- és homloküreg-gyulladás gyógyításában hatásos, valamint a lelki hatás kifejtésére.

Gőzös: Egy edénybe 2 liternyi forró vizet öntünk, és ebbe a forró vízbe 3-4 csepp illóolajat cseppentünk. A gőz fölé hajolunk, fejünket letakarjuk, és mélyen belélegezzük a felszálló gőzt. (Szívgyengeség esetén ne takarjuk le a fejünket!)

Száraz inhalálás: zsebkendőre cseppentjük az illóolajat, orrunk elé tartva mélyeket lélegzünk. Általában jó a citrom, eukaliptusz, borsmenta, kakukkfű olaja.

 FÜRDŐK

Mivel az illóolajok nem oldódnak vízben, valamilyen oldószert kell keresnünk, amiben fel tudjuk oldani, azután már a vízzel elkeverhető. Az oldószer is legyen jó hatással a bőrre. Ilyenek lehetnek a tejszín, a méz, a folyékony szappan. Az oldószerben (pl. 1-2 evőkanálnyi mézben) feloldunk kb. 5 csepp illóolajat, amit azután a fürdővízben elkeverünk.

Nyugtató fürdő:
Ajánlott illóolajok: majoránna, geránium, narancs, mandarin,levendula, fahéj. Lehetőleg mézben oldjuk, mert a méz is nyugtató hatású.

Frissítő fürdő:
Ajánlott illóolajok: citrom, borsmenta, gyermekeknek narancs, mandarin. Ebből felnőtteknek 5 csepp, gyerekkádba 1 cseppet!

Izomgörcsoldó fürdő:
Ajánlott illóolajok: eukaliptusz, rozmaring, levendula.

 BOROGATÁS

A borogatások a bőrön keresztül juttatják el az illóolajok hatóanyagait a szervezetbe.

Meleg borogatás:
Egy liter forró vízbe 3-4 csepp illóolajat cseppentünk, egy kendőt belemártunk, kifacsarjuk, majd a fájó testrészre helyezzük. Pár percig hagyjuk rajta. A problémától függően ismételjük. Ajánljuk ideges feszültségre, fejfájásra, álmatlanságra, meghűlésre, izomgörcsökre, menstruációs görcsökre, epe-, gyomorgörcsre.
Görcsoldó, fájdalomcsillapító olajok: rozmaring, levendula

Hideg borogatás:
Meleg betegségekben, lázas állapotban, bőr leégésekor, „meleg” fejfájáskor segít. Ilyenkor előbb alkoholban oldjuk fel az illóolajat, 3-4 cseppet, amit 1 liter hideg vízbe öntsünk.
Ajánlott olajak: levendula, narancs, citrom

 MASSZÁZSOLAJOK

Masszázs céljára valamilyen bázisolajban oldjuk fel az illóolajat. Egyszerűen belekeverhetjük az általunk használt folyékony testápolóba is. A bázisolaj lehet mandulaolaj, jojobaolaj, olívaolaj, de akár tiszta napraforgóolaj is.

Feszültségcsökkentő: geránium, levendula, majoránna fajtánként 2-3 csepp.
Nyugtató: levendula, narancs, mandarin külön-külön és keverve is.
Izomlazító: eukaliptusz, rozmaring, levendula fajtánként 2-3 csepp.
Frissítő: borsmenta, fenyőfélék

 SZAUNA

Egy merőkanálnyi vízbe 4-6 csepp illóolajat téve a forró kőre loccsantjuk. Így a bőrön át, és inhalálás formájában hat.
Szaunába ajánlható olajok: citrom, eukaliptusz, fenyőfélék.

 ILLATLÁMPA

Nálunk is egyre inkább terjed az illatlámpa használata. Az illatlámpában kis mécses ég, mely fölött kis tartályban lévő vízbe cseppentett 2-3 csepp illóolaj fejti ki hatását. Az illatlámpát használhatjuk a szoba levegőjének fertőtlenítésére, gyermekek inhalálására, szúnyogok távol tartására, meditációra, nyugtatásra. A használat célja szerinti illóolajokat használunk.

(Forrás: Temesvári Gabriella: Apiterápia és Aromaterápia)

A Relax illóolaj család

 

 

 

Kérdése merült fel?

Értékesítés: Kerékgyártó Zsolt
Telefon: +36 70 601 7625

Szerviz: Kerékgyártó István
Telefon: +36 70 601 7624